Beeldhouwcursus met albast

Tijdens de beeldhouwcursus bij Volterra in Toscane wordt gewerkt met albast.

Albast is een zachte marmersoort, van een aluinachtig-doorzichtige kleur tot roodachtig bruin tot crème wit. In sommige gevallen zie je in de doorzichtige albastsoorten blauwe vlekken die een stuk harder zijn dan de rest van de steen. De zwarte, rode of groene aders, die je in de steen ziet, zijn verontreinigingen. Kleiresten en delen aarde zijn in de steen geabsorbeerd en opgenomen. De aanwezigheid van deze aders is de meest herkenbare eigenschap van de albast.

De steen komt voor in knollen met een diameter van ongeveer 50 cm tot soms meer dan 200 cm. Albast wordt voornamelijk in Italië en Spanje gevonden. De aarde van de vindplaats bepaalt de kleur van de steen. De grijze aarde in Italië maakt de steen grijsachtig of melkachtig wit. Albast is niet weersbestendig door zijn samenstelling. Weersinvloeden veranderen een glanzend gepolijst oppervlak in een ruwe doffe steen, ook wel ‘het versuikeren’ genoemd.
Albast is een goed te bewerken steen. Echter als je de steen bewerkt met een puntbeitel, kunnen er beurse witte plekken ontstaan. Je kan de steen ook goed bewerken met raspen, of machinaal. De blauwe soorten (uit Spanje) zijn erg hard en lastiger om te bewerken; dat vraagt om meer ervaring.

In de beeldhouwweek werken we met albast uit Volterra.

Volterra

Eeuwenlang is in Volterra albast gevonden en bewerkt. De historie gaat terug naar de tijd van de Etrusken. In het Etruskisch museum in Volterra zijn daar honderden voorbeelden van terug te vinden. In de tijd daarna ontwikkelde Volterra zich tot ‘het centrum van de albast’ van Italië en de wereld, met meer dan honderd plaatselijke ateliers.
Een aantal bedrijven zetten ook vandaag de dag deze traditie nog voort. Het bekendste daarvan in de regio is ongetwijfeld het bedrijf van Maestro d’ Alabastro Roberto Bianchi. Zijn lampen, ornamenten en vazen worden verkocht over de hele wereld.
Tijdens de beeldhouwvakantie zijn wij een weeklang te gast van Romano & Roberto Bianchi. Zij vertellen over hun werk, en geven een rondleiding in de Albastmijn en hun atelier.

Hester Glasbergen sculpting alabaster